Els Blauets

L'Escolania de Lluc (coneguda popularment com els "Blauets", pel color de la sotana blava que duen en les celebracions) és una de les institucions més antigues d'Europa. En l'Arxiu del Santuari de Lluc hi data del 1531, quan el Prior Vaquer la constituí com a cor permanent dedicat al servei litúrgic, sobretot a la Mare de Déu de Lluc, patrona de tots els mallorquins.

La trajectòria musical de l'Escolania és coneguda per tota Mallorca i més enllà de la nostra Illa. Els enregistraments que ha produïts superen la vintena: testimoni viu de l'extens repertori que s'ha anat forjant al llarg dels anys i del treball dels diversos directors d'aquest entranyable cor.

Són molts els pobles de Mallorca i de les Illes germanes que han tingut l'oportunitat de gaudir amb el repertori de l'Escolania. Les diverses representacions del Nadal a Lluc, mostrades a la Seu de Mallorca, Girona, Elx, Madrid, Castelló, Sogorb i Gandia.

El Nadal de 1997 els Blauets participaren en el "Concert de Nadal" amb la Jove Orquestra Simfònica de les Illes Balears. El març de 1999 foren acompanyats per l'Orquestra Simfònica de les Illes Balears en un concert que s'oferí en l'Auditòrium de Palma amb motiu de les festes de la Diada de les Illes Balears.

Últimament l'Escolania ha actuat al tradicional concert d'estiu en el Torrent de Pareis amb la Camerata "Sa Nostra". Aquesta actuació es repetí a Lluc amb ocasió de les festes de La Diada del 2000.

Amb motiu de la participació al Festival Mundial de Teatre a Nancy (França) amb el cant de la Sibil.la, s´escrigué: "... les prodigieuses voix enfantines du choir majorquin de Lluc, dont la pureté buleversait le plus endurci des athées, quan un Eliacin vêtu d'or monte seul en chaire pour chanter l'Oracle de la Sybille, divin moment" (M. Galey a l' "Expréss").

El cant en la Catedral de Westminster. L'actuació a Ronda amb motiu de l'any internacional de l'infant promogut per la Unicef. La participació juntament amb altres cors infantils dels països catalans, en l'estrena de la cantata Germania 2007 del prestigiós músic Lluís Llach, a València el maig de 2000.

El servei que fa actualment l'Escolania es concreta en el cant de la salve, matí i vespre, davant la imatge de la Mare de Déu de Lluc, acompanyats pels milers de visitants i pelegrins que passen pel Santuari més estimat pels mallorquins, o dels lluquers que entren a la Basílica a l'hora vespral.

Dues fites durant l'any constitueixen un tast de la importància del cor més antic de Mallorca: les matines de Nadal i la Setmana Santa.

No hi manca dins la vida dels al·lots blaus un intens treball coral, l'aprenentatge del solfeig i d'instruments musicals El seguiment escolar es fa en el mateix santuari on s'imparteix la primària i alguns cursos de secundària (fins a 2n d'ESO) en la llengua pròpia de Mallorca.

Qui som?  |  Organització  |  Curs 2018-2019  |  Instal·lacions  |  Oferta Educativa  |  Serveis  |  Els Blauets
català   |   castellano